Silecek Motoru Nasıl Tamir Edilir?

MAKALE

Silecek Motoru Nasıl Tamir Edilir?

Silecek Motoru Nasıl Tamir Edilir?

Araba parçalarının çoğu hareketlidir ve parçaların aşınması veya pas gibi tabaka bağlaması bu hareketleri olumsuz yönde etkiler. Özellikle araçlarda bulunan sileceklerin zaman zaman çalışmaması sizi çok bir durumun içerisine sokabilir. Hele de yağmurlu ve karlı havalarda yolculuk yapıyorsanız! Yağışlı havalarda hem sizin hem de araçta bulunan diğer yolcuların güvenliği için önemli olan araç sileceklerinin çalışmaması can güvenliğinizi tehlikeye sokabilir. Bugünkü yazımızda tüm sürücüleri ilgilendiren ve çok önemli bir husus olan silecek motoru tamiri nasıl yapılır? sorusunun yanıtını sizler için araştırdık.

Silecek Motorları Arızalandığında Ne Yapmalıyız?

Günümüzde çoğu araç servisi arabaların bozulan parçalarını tamir etmek yerine yerlerine ucuz replika parçaları koymayı tercih ediyor. Hatta çoğu tamirci ustası bu parçaları oluşturan bağlantı parçalarının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını dahi bilmiyor. Durum böyle olunca tamir etmek yerine arabanın orijinal parçaları, kendileri kadar sağlam olmayan replikaları ile değiştiriliyor. Oysa 1950 ve 1960’lı yıllarda yapılan pek çok araba parçası hala sapasağlam dururken, yan sanayide üretilen parçaların 3-5 yıl idare etmesi bile mucize görünüyor. Bu nedenle aracınızda meydana gelen arızaların giderilmesi için mutlaka yetkili bir servisten destek almalı ve bu servisin orijinal yedek parça kullandığından emin olmalısınız.

Öncelikle arabanın işleyişini göz önünde bulunduralım. Arabanın pek çok parçası suya ve dış etkenlere karşı duyarlıdır. Aşırı sıcak soğuklar, nem, dikkatsiz kullanım araçta görünmeyen hasarlara neden olur. Çoğu araba sorunları gizlice başlar bu paslanma, aşınma, korozyon ve çatlamalar şeklinde ilerler. Peki, aracımızın silecek motoru arızalandığında ne yapmalı?

Silecek motoru arızalandığında, motorunuz profesyonelce onarılırsa yedek parça almanıza gerek kalmaz. Klasik sileceklerinizin klasik arabanızda durmasına izin verin.

Silecek motorlarını tamir etmek bazen çok basit bazen de çok zor olabilir. Bu durum sizin silecek arızanızın nerede olduğuna bağlıdır. Gelin silecek motoru arızalarına birlikte göz atalım. Sonra da bu arızaları, en kolay şekilde nasıl giderebiliriz bunları inceleyelim. 

• Güzel bir günde aracınızla giderken hava birden kapandı ve üzerinizde yağmur bulutları toplandı. En son isteyeceğiniz şey sileceklerinizin yolda giderken arızalanması ve yolculuğu imkânsız hale getirmesidir.

• Aracınızı kenara çektiniz ve arabanızın kaputunu açtınız ilk kontrol edeceğiniz şey sigorta olmalı. Eğer durum bu kadar basit değilse devam edelim. Hareket etmeyi reddeden bir sileceğin sigortası atmış olabilir. Sigorta atmışsa, silecek armatürü kısa devre yapmış olabilir ya da kablolardan birinde bir kaçak vardır. Hatalı kablolama da sonunda sigortaların kısa devre yapmasına sebep olur. Yüksek voltaj, alçak voltaj sigortaların kısa devre yapmasına daha kötüsü yanmasına sebep olabilir. Sigortanız sağlam görünüyor veya motor çalışıyor mu?

• İkinci deneyeceğiniz basit çözüm yolu motordaki akımı engelleyen bir sebep varsa bunu tespit etmek. MOTOR durduğunda fırçalar yanlış segmente oturuyorsa akım geçmez. Motora birkaç defa tornavida ya da tokmak sapıyla vurun bu akımı engelleyen sorunu geçici olarak çözecektir. Çünkü içerdeki sargılar yine kötü bir yerde durana kadar çalışacaktır.

Sorununuz mekanik olabilir mi? Bunu anlamanın yolu basittir. Kaputu açın ve arabanın önüne geçin hemen camın altında uzun plastik le kapatılmış bir bölüm var. Silecek armatürlerinin bağlı olduğu motor burada bulunuyor. Bir tornavida yardımıyla burayı açın. Silecek çubuklarınız ve motor arasında dişliler bulunur. Motor 360 derece dönme hareketi yaparken silecekleriniz sağa sola hareket eder. Bu hareket sırasında dişliler zamanla aşınır. Eğer durum buysa silecek motorunu çalıştırın ve kulağınızı motora yaklaştırın eğer ses geliyorsa muhtemelen dişlilerde sorun vardır. Böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınız takdirde en akıllıca yol yetkili bir oto servisten profesyonel destek almak olmalıdır.