Turbo Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Turbo Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Turbo Arızası Günümüzde birçok araç turbo beslemeli olarak üretilmektedir. Turbo egzozdan alınan hava ile motora soğuk hava basarak yanmayı daha verimli hale getirir. Yanmanın daha verimli oluşu tekerlere aktarılan gücü arttırır. Ancak Turboların da bir ömrü vardır. Bu yazımızda Turbo Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır? bunlardan bahsedeceğiz.
Turbo Arızası Turbo, bir önceki paragrafta da bahsetmiş olduğumuz gibi yanma odasına gönderdiği soğuk hava ile birlikte yanma verimini arttırır. Turbo her ne kadar motordan bağımsız gibi gözükse de arızası sonucundaki etkiler hemen anlaşılır. Aracınızın performansı eskisi gibi değilse, yakıt tüketimi eskisine oranla fazla ise, egzozunda duman varsa, rampaları çıkmakta zorlanıyorsa Turbo arızasından şüphelenmeniz gerekir. Turbolar egzozdan çıkan gazla çalıştığı için yüksek sıcaklığa maruz kalırlar. Dk’da 1000 devirden fazlasını çeviren Turbo aracın bakımları da aksatılıyorsa kolayca arıza yapabilir. Turbo arızasının Belirtileri Yakıt tüketiminin artması Rampalarda performans düşüşü Turbodan ıslık sesi gelmesi Aracın aynı devirde hissiyatının azalması Yağ dumanı Turbo göstergesindeki bar göstergesindeki düşüş Arıza ışığı yanması çiğ duman atar.
Turbo Arızası Nasıl Oluşur?
Turbo her ne kadar basit bir prensiple çalışsa da çalışma şekli gereği hassas bir yapıya sahiptir. Motorun kalbi olan yağ pompasının yağlamasıyla çalışır. Yağ pompasının anlık olarak yağlamayı kesmesi direkt olarak turbonun sarmasına sebep olur. Bu durum yalnızca turboya değil motora da büyük zarar verir. Aracın yağının zamanında değişmemesi yağın özelliğinin gitmesine sebep olur. Bu durumda turboya zarar verir. Turbonun milinde boşluk oluşur. Bu boşluktan sızan yağ motorun yanma odasına gönderilir. Uzun vadede aracınız ambeleye dahi kalkabilir. Bu da motorun ölümü demek. Turbonun soğutma sisteminde oluşabilecek bir arıza da turbonun soğumasını engeller. Çok ısınan turbo arıza oluşturur.
Turbonun Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler Aracınızın turbosunun uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler; Aracınızın periyodik bakımlarını zamanında veya zamanından önce yaptırmak turbo ömrünün kısalmasını engeller. Periyodik bakımlarda kaliteli ürünlerin kullanılması gerekir. Uzun yolda dip gaz gitmek aracın turbo ömrünü kısaltır. Uzun bir yoldan geldikten sonra aracı stop etmeden önce biraz rolanti devrinde beklenmesi turbo pallerinin yavaşlamasını sağlar. Bu sayede stop edildiğinde Turbo neredeyse hiç yağsız kalmadan durmuş olur. Aracı ilk çalıştırdığınızda zorlamamak da turbonun ömrünü uzatır.